Doucheputje verstopt?

In de meeste huishoudens wordt de douche dagelijks en intensief gebruikt, dus de kans dat het doucheputje op een dag niet meer doorloopt, is altijd aanwezig. Vooral als er meerdere huisgenoten gebruik maken van de douche, kan de combinatie van zeepresten en haren het doucheputje uiteindelijk verstoppen. Het water zal bij een beginnende verstopping minder snel weglopen en bij een ernstige verstopping het gebruik van de douche onmogelijk maken. Dit is hinderlijk en dat wil je natuurlijk zo snel mogelijk opgelost hebben!

De gevolgen van een verstopt doucheputje

Het eerste voorteken van een beginnende verstopping is dat het water tijdens het douchen langzamer wegloopt dan normaal of je ruikt een muffe, rioollucht in de douche. Laat je een beginnende verstopping niet bijtijds oplossen, dan zullen de haar- en zeepresten blijven ophopen en de verstopping verergeren. Uiteindelijk kan het water geen kant meer op en kunnen de gevolgen groot zijn. De badkamer (zeker bij een inloopdouche) kan blank komen te staan en flinke waterschade veroorzaken. Ook is het stilstaande water een ideale voedingsbron voor bacteriën, schimmels en stankklachten. 

Een beginnende, ondiepe verstopping is in veel gevallen prima zelf op te lossen;

Rooster van de doucheput schoonmaken                                                

Open het doucheputje en verwijder de haar- en zeepresten. Zit de verstopping iets dieper dan waar je met de hand bij kan, dan kan je proberen om de blokkade met een ijzerdraad of een haak uit de afvoer te trekken.

Probeer de ouderwetse plopper

Bij een kleine, beginnende verstopping kan een plopper soms de verstopping verwijderen. Plaats het rubber recht op het afvoerputje en maar vervolgens duw- en trekbewegingen totdat er een vacuüm is ontstaan. Met een beetje geluk schiet de verstopping los en kan deze worden doorgespoeld.

Ontstoppingsmiddel uit het keukenkastje

Wist je dat de combinatie van soda en azijn een ontstoppingsmiddel is, dat al werd gebruikt in oma’s tijd. De moeite waard om te proberen dus. Giet een flinke kop soda en een beetje water in de afvoer, gevolgd door een flinke scheut azijn en laat dit geruime tijd intrekken. Deze combinatie met ontvettende en ontkalkende eigenschappen kan de blokkade verkleinen, zodat een kleine verstopping los kan komen en door kan worden gespoeld.

Vooral niet doen bij een verstopping!

Ons advies is om bij een verstopping nooit een chemisch ontstoppingsmiddel in de afvoer te gebruiken. Ook al staan de schappen van de bouw- en supermarkt er vol mee en is het verleidelijk om toch te proberen, deze bijtende middelen doen vaak meer kwaad dan goed.

Chemische ontstoppingsmiddelen zijn zeer agressief voor de leidingen, waardoor deze sneller gaan slijten, maar ook lijmverbindingen van de afvoer kunnen oplossen en dan zijn de problemen groter dan alleen de verstopping.

Ook kunnen deze chemische ontstoppingsmiddelen flinke brandwonden veroorzaken bij direct contact met de huid, dus laat deze liever in de schappen staan.

Afspraak maken met de ontstoppingsdienst?

Hebben bovenstaande tips niet geholpen en krijg je het zelf niet voor elkaar? Dan is het de hoogste tijd om een professionele vakman in te schakelen, die met de juiste apparatuur en ervaring het doucheputje vakkundig zal ontstoppen.

Neem gerust contact met ons op door het contactformulier in te vullen. Liever bellen of spoed? Dan zijn wij bereikbaar op 085-2505217.

Wat zijn de kosten?

Ontstoppen.nl hanteert altijd vaste tarieven, die wij tijdens het maken van de afspraak altijd eerst met u doornemen. Geen verrassingen achteraf dus!