Verstopte gootsteen?

Een verstopte gootsteen wordt bijna altijd veroorzaakt door een ophoping van voedselresten, vet en vuil in de afvoer. Door de verstopping kunnen lekkages ontstaan, een overstroming van de gootsteen of stankklachten vanuit de afvoer.

Heb je ondertussen alle huis-tuin-en-keukenmiddeltjes uitgeprobeerd, maar is de afvoer nog steeds verstopt? Dit wil je natuurlijk zo snel mogelijk opgelost hebben om de gootsteen weer te kunnen gebruiken.

Maak vandaag nog een afspraak met één van onze ontstoppers om de gootsteen professioneel te laten ontstoppen.

Een afspraak maken kan door ons contactformulier in te vullen of te bellen naar 085-2505217.

Zelf de gootsteen ontstoppen

Je kunt in eerste instantie zelf proberen om een kleine verstopping op te lossen, wij zetten enkele oma-weet-raad-tips voor je op een rijtje.

Het reinigen van de sifon

De verstopping kan veroorzaakt worden door een blokkade in de bocht van de “zwanenhals” onder de gootsteen. Plaats een emmer onder de sifon, draai deze los, verwijder de eventuele verstopping en spoel de hals goed schoon. Draai vervolgens de zwanenhals weer op de aansluiting en vergeet daarbij niet de anti-lek ringen goed terug te plaatsen.

Ontstoppen met de plopper

Plaats de plopper over de afvoer in de gootsteen en zorg dat het hele afvoerputje is afgedekt. Door het maken van duwende en trekkende bewegingen zuigt de plopper de afvoer vacuüm. Herhaal deze duw- en trekbewegingen totdat de verstopping vrijkomt.

Soda & azijn

Een ouderwets en natuurlijk ontstoppingsmiddel is de combinatie van soda en azijn, is zeker de moeite waard om eens te proberen.

Giet een flinke hoeveelheid soda met een kopje water in de afvoer, gevolgd door een flinke scheut azijn. Deze combinatie van ontvettende en ontkalkende huismiddeltjes zorgen voor een bruisend effect. Laat dit mengsel een tijdje intrekken en spoel goed na met kokend water.

Een soortgelijk bruisend effect kan je creëren door een fles cola in de afvoer te gieten. Laat de cola een kwartiertje intrekken en spoel goed na met heet water.

Afwasmiddel

Afwasmiddel heeft een ontvettende eigenschap en kan soms een verstopping oplossen die voornamelijk bestaat uit vetresten. Giet een flinke scheut afwasmiddel in de afvoer, laat een tijdje intrekken en spoel goed na met heet water.

Gebruik nooit een chemisch ontstoppingsmiddel!

Het is verleidelijk om toch te proberen, maar toch willen wij je echt adviseren om géén chemische ontstoppingsmiddelen in de afvoer te gieten. Deze bijtende, agressieve middelen zijn zeer schadelijk voor het leidingwerk, deze zullen sneller slijten en lijmverbindingen van de afvoer kunnen zelfs oplossen.

Hebben de oma-weet-raad-tips niet geholpen of ben je er helemaal klaar mee?

Bel dan naar Ontstoppen.nl en laat de gootsteen vandaag nog ontstoppen door onze specialisten.!

De werkwijze van de professionele ontstopper

De ontstopper zal in eerste instantie proberen om de gootsteen te ontstoppen met een professionele ontstoppingsveer. Deze ontstoppingsveer wordt met een draaiende beweging door de afvoer geleid en zal onderweg alle obstakels vermorzelen, totdat de afvoer weer vrij kan doorstromen.

Soms is de ontstoppingsveer niet voldoende om de blokkade te kunnen verwijderen of is de verstopping te hardnekkig. In zo’n geval zal als eerste de exacte locatie van de blokkade worden opgespoord en wordt het verstopte deel van de afvoer vervangen. Gelukkig worden de meeste verstoppingen met de professionele apparatuur verholpen en zijn dit uitzonderingen.

Lokaliseren verstopping met camera-inspectie

Een verstopping van de gootsteen wordt niet altijd veroorzaakt door doorgespoelde etens- en vuilresten. Ook externe factoren kunnen een blokkade in de afvoer veroorzaken, denk bijvoorbeeld aan wortelgroei of een verzakking. Een camera-inspectie is hierbij een uitkomst om de exacte locatie van de blokkade op te kunnen sporen. Herstelwerkzaamheden kunnen dan gericht op de juiste plek worden uitgevoerd, zonder onnodig breek- of graafwerk. Dat scheelt aanzienlijk veel uren arbeid en dus ook kosten. ​​​​​​​