Rookdetectie


De professionals van de ontstoppingsdienst hebben meerdere geavanceerde inspectiemethodes om de huidige staat van de riolering te checken om zo beschadigingen of verstoppingen in de rioleringsbuizen vast te kunnen stellen. Een onderzoek van de riolering met behulp van rookdetectie is een milieuvriendelijke, veilige en doeltreffende methode om vooral de kleinere scheurtjes of de oorzaak van stankklachten op te sporen.


Rookdetectie of een camera-inspectie


Wanneer camera-inspectie?

Meestal wordt in eerste instantie een camera-inspectie ingezet bij verstoppingen of vermoedelijke schade aan de rioleringsbuizen. Een onderzoek met een camera is zeer geschikt om verzakkingen, verstoppingen of beschadigingen door boomwortels te inspecteren. Maar helaas zal de camera over het algemeen de kleinere scheurtjes of beschadigingen in de afvoerbuizen niet opmerken. Bij twijfel over welk onderzoek het meest geschikt is om de huidige staat van de riolering te bekijken, zal er wel altijd eerst voor een camera-inspectie worden gekozen. Het is namelijk onmogelijk om een camera-inspectie uit te voeren nadat er een rookdetectie is uitgevoerd. De dikke rook die achterblijft na het uitvoeren van een rookdetectie maakt het voor de rioolcamera onmogelijk om dan nog een helder beeld door te kunnen geven.

Wanneer rookdetectie?

Kleine beschadigingen en scheurtjes in de rioleringsbuizen zijn vaak moeilijk te lokaliseren en worden meestal niet opgemerkt met een camera-inspectie. Een onderzoek met rookdetectie is dan een zeer doeltreffende en effectieve methode om deze kleine beschadigingen te lokaliseren. In het bijzonder bij stankklachten van het riool is een onderzoek met rookdetectie vaak de meest efficiƫnte methode om de oorzaak van de klachten te kunnen achterhalen.


Hoe werkt rookdetectie?

De experts van de ontstoppingsdienst stelt meestal ter plaatse vast of het onderzoek met behulp van rookdetectie de beste methode is om de lekkage of de bron van de stankklachten te achterhalen. Om een rookdetectie goed uit te kunnen voeren is het van belang dat de buitenzijde van de rioleringsbuizen goed te zien zijn om de ontsnapte rook te kunnen waarnemen. Ook moet de ingang van de riolering goed bereikbaar zijn, zodat het mogelijk is om de rookgenerator te kunnen aansluiten. Als de riolering geschikt blijkt te zijn om een rookdetectie uit te kunnen voeren, dan worden eerst de uitgangen van de riolering afgesloten en daarna de slang van de rookmachine enkele meters diep in de riolering gebracht. Vervolgens wordt er door een krachtige ventilator dikke rook door de leidingen geblazen. Deze rook is op waterbasis en vrij van chemicaliƫn, dus niet schadelijk voor milieu en gezondheid. Binnen afzienbare tijd kan de expert vaststellen of er rook waarneembaar is aan de buitenzijde van de riolering en zo precies de locatie van aanwezige scheuren en beschadigingen aanwijzen. Na het uitvoeren van de rookdetectie wordt er een rapportage opgesteld en eventuele vervolgstappen en mogelijkheden met de klant besproken.

Voordelen van een rookdetectie

Het grootste voordeel van een rookdetectie is dat met deze methode zelfs de kleinste scheurtjes in de rioleringsbuizen inzichtelijk worden. Nadat de beschadigingen zijn opgespoord, kunnen de herstelwerkzaamheden heel gericht worden uitgevoerd. Dit scheelt uiteraard aanzienlijk veel tijd en dus geld.


Afspraak maken voor een rookdetectie?

Stankklachten of een vermoedelijke lekkage van de riolering? Wij plannen graag een afspraak voor je in met een expert om een rookdetectie uit te voeren. Bel ons op telefoonnummer 085-2505217 of vul het contactformulier in, dan bellen wij zo snel mogelijk terug.


Wat kost een rookdetectie?

Ontstoppen.nl hanteert altijd een vast en transparant tarief voor een rookdetectie van de rioleringsbuizen. De tarieven zijn na te lezen op onze tarievenpagina, maar worden ook altijd telefonisch besproken tijdens het maken van de afspraak. Na het maken van de afspraak wordt ook altijd een afspraakbevestiging verstuurd via de mail, heldere afspraken en nooit verrassingen achteraf!