Sanibroyeur verstopt?

Door een sanibroyeur te laten plaatsen, kan er in bijna elke ruimte in huis een extra toilet worden gerealiseerd, zonder ingrijpende verbouwingen of sloopwerk. Na het doorspoelen vermaalt de sanibroyeur alle ontlasting en toiletpapier, zodat deze door een smalle afvoerbuis kunnen worden afgevoerd naar het hoofdriool.

Maar helaas kan er ook bij een sanibroyeur (net als bij een normaal toilet) een verstopping ontstaan, ondanks dat een sanibroyeur alles dat wordt doorgespoeld grondig vermaalt.

Je kan een verstopping van de sanibroyeur vaak herkennen aan;

- Het afvalwater spoelt niet meer weg

- Het afvalwater komt na het doorspoelen omhoog

- De pomp of vermaler maken geen geluid meer


​​​​​​​Diverse oorzaken van een verstopte sanibroyeur

Voor een sanibroyeur geldt eigenlijk dezelfde gebruiksaanwijzing als voor een normaal toilet, spoel dus geen producten door de afvoer die niet in het riool thuishoren. De grootste boosdoeners die een verstopping veroorzaken zijn maandverband, tampons, vochtige doekjes en te grote hoeveelheden toiletpapier.

Maar soms kunnen grote objecten die per ongeluk in het toilet terecht zijn gekomen de oorzaak zijn van de verstopping. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een toiletblok, toiletrol of zelfs kinderspeelgoed.


Sanibroyeur zelf ontstoppen of de vakman bellen

Als je nooit eerder werkzaamheden aan de sanibroyeur hebt uitgevoerd of geen idee hebt wat je moet doen? Dan is er eigenlijk maar één advies: niet zelf proberen, maar een professionele ontstopper inschakelen. Let er dan wel op dat je een sanibroyeur-expert inschakelt, want niet alle ontstoppingsdiensten voeren werkzaamheden uit aan een sanibroyeur.

De belangrijkste reden om niet zelf aan de sanibroyeur te sleutelen is het feit dat het ontstoppen van een sanibroyeur niet zonder risico is. Een sanibroyeur bevat vlijmscherpe messen om te vermalen en ingebouwde elektronica. Je kan echt lelijke snijwonden oplopen als je niet 100% zeker weet wat je doet. Ook blijft er vaak afvalwater staan in een verstopte sanibroyeur en dat kan in combinatie met de elektronica gevaarlijke situaties veroorzaken.

Wil je toch zelf proberen de sanibroyeur te ontstoppen, dan zijn er enkele tips & trucs die bij een beginnende verstopping soms goed kunnen werken.

Let op! Haal altijd als eerste de stekker van de sanibroyeur uit het stopcontact! Het komt helaas regelmatig voor dat de sanibroyeur is vastgelopen of niet meer werkt en toch aan de stroom blijft staan. Dit vergroot de kans dat de print doorbrandt en aan het vervangen van een print hangt een aardig prijskaartje.


Handmatig verstopping verwijderen

Het is soms een onsmakelijk klusje, maar grote objecten die in de sanibroyeur terecht zijn gekomen, kunnen vaak handmatig verwijderd worden. Trek een paar rubberen handschoenen aan voor de nodige hygiëne, want de sanibroyeur staat waarschijnlijk vol met rioolwater.

Probeer de plopper

Het is de moeite waard om te proberen de verstopping met behulp van de plopper los te krijgen. Plaats de plopper over de afvoer van de sanibroyeur en creëer met duw- en trekbewegingen een vacuüm in de afvoer. De verstopping kan hierdoor loskomen en handmatig worden verwijderd of doorgespoeld.

Probeer azijn & soda

De combinatie van azijn en soda is een ouderwets oma-weet-raad ontstoppingsmiddeltje. De combinatie van ontkalkende en ontvettende eigenschappen van deze huismiddelen geven een bruisend effect in de afvoer, waardoor de verstopping los kan weken en worden doorgespoeld.

Strooi een flinke hoeveelheid soda met een kopje water in de afvoer, gevolgd door een flinke scheut azijn. Laat dit mengsel een tijdje intrekken en met een beetje geluk is de verstopping losgekomen en kan vervolgens worden doorgespoeld.

Hebben deze tips & trucs niet gewerkt, krijg je het zelf niet voor elkaar of durf je het niet aan? Maak dan een afspraak met een professionele ontstoppingsdienst, wij helpen je daar graag bij.  

De werkwijze van de ontstoppingsdienst

De ontstopper onderzoekt als eerste wat de oorzaak is van de verstopping en heeft verschillende soorten professionele apparatuur bij zich om elke verstopping te kunnen verwijderen. Mocht dit onverhoopt niet lukken, dan zal de sanibroyeur gedemonteerd moeten worden om de blokkade te verwijderen. Nadat de verstopping is verwijderd, wordt de sanibroyeur schoongemaakt en weer functioneel achtergelaten.

Voorkom verstopping van de sanibroyeur

Een verstopt toilet is altijd onwenselijk, vooral als dat stankklachten of lekkages tot gevolg heeft. Misschien heb je maar de beschikking over één toilet in de woning, dan is het helemaal wenselijk om verstoppingen te voorkomen.

Tampons, maandverband, vochtige doekjes etc., zijn niet geschikt om door het toilet te spoelen. Toiletpapier is geen probleem, maar liever niet in overmatige hoeveelheden.

Woon je in een regio met een hoog kalkgehalte in het leidingwater, dan is het raadzaam om het toilet regelmatig te ontkalken. Het plaatsen van een waterontharder is natuurlijk een nog betere optie.

Gebruik nooit chemische, agressieve middelen om het toilet te reinigen of te ontstoppen. Deze bijtende middelen kunnen flink schade aanrichten aan de sanibroyeur en de leidingen.

Wil je meer informatie of een afspraak maken met één van onze ontstoppers? Neem dan gerust contact met ons op door gebruik te maken van het contactformulier of te bellen naar 085-2505217.