Afvoer van de wasmachine verstopt?

Blijft het water in de wasmachine staan na het draaien van het programma of lekt er water bij de wasmachine? De kans is heel groot dat de afvoer van de wasmachine verstopt is, waardoor deze problemen ontstaan. De wasmachine is aangesloten op de watertoevoer om de vuile was van water te voorzien en op de waterafvoer om het vuile water af te voeren. Het is belangrijk dat de waterafvoer goed werkt, omdat de wasmachine het vuile water automatisch loost. Bij een verstopte afvoer kan het water niet meer wegstromen en dat kan dan een flinke wateroverlast geven. De opstellingsruimte kan blank komen te staan en behoorlijke waterschade en ongemak veroorzaken. Onze ontstoppingsdienst lost dit graag op korte termijn voor je op, zodat de wasmachine weer gebruikt kan worden en vervolgschade wordt voorkomen. Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak met de professionele ontstopper op 085-2505217 Of vul ons aanvraagformulier in!.


Verstopte wasmachineafvoer


Wat zijn de oorzaken van een verstopte afvoer?

Een verstopping in de afvoer ontstaat meestal door zeep- en vuilresten en zand en modder van bijvoorbeeld de sportkleding. Maar ook voorwerpen die per ongeluk in de broekzakken zijn achtergebleven, kunnen de boosdoener zijn en de afvoer blokkeren. Ook de pluis- en stofdeeltjes van de was worden automatisch met het afvalwater mee gespoeld. Het pluizenfilter van de wasmachine is niet in staat om alle deeltjes op te vangen en na verloop van tijd kunnen deze gaan ophopen en een verstopping of schade aan de wasmachine veroorzaken. Een advies om verstoppingen in de toekomst te voorkomen is om regelmatig een was of een lege trommel te laten draaien op de hoogste temperatuur. Wassen op een lagere temperatuur is tegenwoordig de trend, maar dat heeft als nadeel dat vetresten niet voldoende kunnen oplossen en gaan ophopen. Ook de populaire wasmiddel-pods vergroten de kans op verstoppingen bij het wassen op lagere temperaturen. De oplosbare, plastic verpakkingen lossen op lage temperaturen niet volledig op en kunnen gaan ophopen in de afvoer en het begin zijn van een verstopping. Reinig ook na elke wasbeurt het pluizenfilter, dat voorkomt de ophoping van stof- en vuildeeltjes. Voorkomen is immers beter dan genezen!


Wateroverlast via afvoerslang en afvoerpijp

De afvoerslang van de wasmachine is buiten de wasmachine geplaatst en is in verhouding een relatief dunne slang, maar met voldoende capaciteit om het afvalwater weg te spoelen. Deze afvoerslang hangt in de afvoerpijp, die verticaal met de vloer of de afvoer in de muur is verbonden. De afvoer van de wasmachine verenigt zich meestal elders in de woning met een andere (hoofd)afvoer, zoals bijvoorbeeld de afvoer van de douche. De bovenzijde van de afvoerpijp van de wasmachine is open, dus het afvalwater dat door een verstopping niet meer weg kan stromen, zal uit deze afvoerpijp terugstromen. Door deze open afvoer zal een verstopping van de wasmachine eerder wateroverlast geven dan bij een gesloten afvoer, zoals bijvoorbeeld de gootsteen.


Laten doen of zelf ontstoppen?

Het ontstoppen van een wasmachine is een veelvoorkomend probleem waar zowel huishoudens als professionals regelmatig mee te maken krijgen. Een verstopte wasmachine kan leiden tot wateroverlast, onaangename geuren en zelfs schade aan uw machine. Gelukkig zijn er zowel doe-het-zelf oplossingen als professionele services beschikbaar om dit probleem effectief aan te pakken.


gebruik geen chemische ontstopper

De voordelen van een professional inschakelen

Het inschakelen van een professional via ontstoppen.nl voor het ontstoppen van uw wasmachine biedt verschillende voordelen. Ten eerste beschikken professionals over de nodige kennis, ervaring en gereedschappen om de klus snel en efficiënt uit te voeren. Ze kunnen de oorzaak van de verstopping snel diagnosticeren, of het nu gaat om een opeenhoping van zeepresten, verstopte filters of een vreemd voorwerp dat vastzit in de afvoer. Bovendien kunnen professionals preventief advies geven om toekomstige verstoppingen te voorkomen. Dit kan gaan om aanbevelingen voor het onderhoud van uw wasmachine, zoals het regelmatig reinigen van filters en het gebruik van de juiste hoeveelheid wasmiddel.

DIY stappenplan voor het ontstoppen van uw wasmachine

Als u besluit om zelf uw wasmachine te ontstoppen, volg dan dit eenvoudige stappenplan:
Stap 1: Schakel de stroom uit Zorg voor uw veiligheid door de wasmachine van de stroom te halen voordat u enige werkzaamheden uitvoert. Als u alleen aan de verstopte wasmachineafvoer werkt kunt u deze stap overslaan. Maar wanneer u aan de wasmachine zelf werkt is dit wel aan te raden.
Stap 2: Controleer de afvoerslang Koppel de afvoerslang los van zowel de wasmachine als de afvoer. Inspecteer op eventuele blokkades en reinig de slang grondig. Als de slang beschadigd is, is vervanging noodzakelijk.
Stap 3: Reinig het pompfilter De meeste wasmachines hebben een toegankelijk pompfilter aan de voorzijde. Open het luikje, plaats een bak onder het filter om water op te vangen en verwijder het filter. Reinig het filter onder stromend water en verwijder eventuele obstructies in de pomp.
Stap 4: Gebruik een ontstopper Als de verstopping zich dieper in de afvoer bevindt, kunt u een tuinslang gebruiken om de verstopping los te maken. Wees voorzichtig om geen schade aan de afvoer te veroorzaken. Gaan niet zelf met een tuinslang met water proberen het door te spuiten. Hier is de kracht uit de kraan niet sterk genoeg voor en voor u het weet heeft u een waterballet!
Stap 5: Test de wasmachine Sluit alles weer aan, zet de stroom terug op de machine en draai een kort spoelprogramma om te testen of de verstopping verholpen is. Gebruik in ieder geval niet: - vloeibare ontstopper - Een ontstoppingsveer van een bouwmarkt ( niet sterk genoeg) - Kledinghaken etc


Ontstoppingsveer ontstoppen

Conclusie

Hoewel het mogelijk is om zelf een verstopte wasmachine te ontstoppen, is het inschakelen van een professional vaak de veiligste en meest effectieve optie. Professionals kunnen niet alleen de huidige verstopping verhelpen, maar ook advies geven om toekomstige problemen te voorkomen. Mocht u besluiten het probleem zelf aan te pakken, volg dan het bovenstaande stappenplan nauwkeurig om de kans op succes te vergroten. Onthoud dat regelmatig onderhoud van uw wasmachine essentieel is om verstoppingen en andere problemen te voorkomen. Wanneer u een ontstopper via ontstoppen.nl regelt weet u zeker dat uw verstopte wasmachineafvoer vakkundig ontstopt wordt en u weer jaren probleemloos kunt wassen!


Wat kost het ontstoppen van de afvoer van de wasmachine?

Ontstoppen.nl hanteert altijd een vast tarief voor de ontstopping van de afvoer van de wasmachine. Deze tarieven kunt u nalezen op onze tarievenpagina. Geen verrassingen achteraf, u weet zo precies waar u aan toe bent. Trap niet in de tarieven van sommige websites zoals "€40 voorrijkosten en dan kijken we ter plaatse wat het gaat kosten."
Je hoeft niet te kijken wat een verstopping kost. Dat moet een echte vakman je van te voren kunnen vertellen.