Afvoer van de wasmachine verstopt?

Blijft het water in de wasmachine staan na het draaien van het programma of lekt er water bij de wasmachine? De kans is heel groot dat de afvoer van de wasmachine verstopt is, waardoor deze problemen ontstaan. De wasmachine is aangesloten op de watertoevoer om de vuile was van water te voorzien en op de waterafvoer om het vuile water af te voeren. Het is belangrijk dat de waterafvoer goed werkt, omdat de wasmachine het vuile water automatisch loost. Bij een verstopte afvoer kan het water niet meer wegstromen en dat kan dan een flinke wateroverlast geven. De opstellingsruimte kan blank komen te staan en behoorlijke waterschade en ongemak veroorzaken. Onze ontstoppingsdienst lost dit graag op korte termijn voor je op, zodat de wasmachine weer gebruikt kan worden en vervolgschade wordt voorkomen. Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak met de professionele ontstopper op 085-2505217.


Wat zijn de oorzaken van een verstopte afvoer?

Een verstopping in de afvoer ontstaat meestal door zeep- en vuilresten en zand en modder van bijvoorbeeld de sportkleding. Maar ook voorwerpen die per ongeluk in de broekzakken zijn achtergebleven, kunnen de boosdoener zijn en de afvoer blokkeren. Ook de pluis- en stofdeeltjes van de was worden automatisch met het afvalwater mee gespoeld. Het pluizenfilter van de wasmachine is niet in staat om alle deeltjes op te vangen en na verloop van tijd kunnen deze gaan ophopen en een verstopping of schade aan de wasmachine veroorzaken. Een advies om verstoppingen in de toekomst te voorkomen is om regelmatig een was of een lege trommel te laten draaien op de hoogste temperatuur. Wassen op een lagere temperatuur is tegenwoordig de trend, maar dat heeft als nadeel dat vetresten niet voldoende kunnen oplossen en gaan ophopen. Ook de populaire wasmiddel-pods vergroten de kans op verstoppingen bij het wassen op lagere temperaturen. De oplosbare, plastic verpakkingen lossen op lage temperaturen niet volledig op en kunnen gaan ophopen in de afvoer en het begin zijn van een verstopping. Reinig ook na elke wasbeurt het pluizenfilter, dat voorkomt de ophoping van stof- en vuildeeltjes. Voorkomen is immers beter dan genezen!


Wateroverlast via afvoerslang en afvoerpijp

De afvoerslang van de wasmachine is buiten de wasmachine geplaatst en is in verhouding een relatief dunne slang, maar met voldoende capaciteit om het afvalwater weg te spoelen. Deze afvoerslang hangt in de afvoerpijp, die verticaal met de vloer of de afvoer in de muur is verbonden. De afvoer van de wasmachine verenigt zich meestal elders in de woning met een andere (hoofd)afvoer, zoals bijvoorbeeld de afvoer van de douche. De bovenzijde van de afvoerpijp van de wasmachine is open, dus het afvalwater dat door een verstopping niet meer weg kan stromen, zal uit deze afvoerpijp terugstromen. Door deze open afvoer zal een verstopping van de wasmachine eerder wateroverlast geven dan bij een gesloten afvoer, zoals bijvoorbeeld de gootsteen.


Wat kost het ontstoppen van de afvoer van de wasmachine?

Ontstoppen.nl hanteert altijd een vast tarief voor de ontstopping van de afvoer van de wasmachine. Deze tarieven kunt u nalezen op onze tarievenpagina. Geen verrassingen achteraf, u weet zo precies waar u aan toe bent.