WC verstopt?

Een verstopte wc is voor de meeste mensen een ware nachtmerrie en zorgt altijd gelijk voor een hoop ongemak en overlast. Je moet er toch niet aan denken dat je de wc doorspoelt en het water niet wegloopt, maar omhoog komt borrelen met de stinkende resten. En het ergste is dat je geen gebruik meer kan maken van de wc, zeker als je niet de luxe hebt van meerdere toiletten in de woning.

Tips om zelf de wc te ontstoppen

Het is een onsmakelijk klusje, maar je kan in eerste instantie proberen zelf de wc te ontstoppen. Stroop de mouwen op, trek een paar keukenhandschoenen aan, dek de vloer af en ga aan de slag met deze tips & trucs.

Het kan gebeuren dat er per ongeluk een groot object in de wc terechtkomt en een verstopping veroorzaakt. Denk hierbij aan een toiletrol, toiletblok of soms zelfs speelgoed van de kinderen. Met een beetje geluk kan dit makkelijk verwijderd worden. Trek voor de hygiëne wel een paar keukenhandschoenen aan of doe een vuilniszak om je arm.

Er zijn helaas nog genoeg mensen die hun etensresten door het toilet spoelen in plaats van in de vuilnisbak. Vooral de olie- en vetresten spoelen vaak niet goed weg en kunnen op den duur een verstopping veroorzaken. In dit geval kan een flinke scheut afwasmiddel met een emmer heet water een kleine verstopping oplossen.

Een ouderwetse rubberen ontstopper, oftewel “de plopper”, is ook een handig hulpmiddel om een verstopping te verwijderen. Plaats de plopper op de afvoer van de wc en maak krachtige duw- en trekbewegingen, totdat er een vacuüm is ontstaan. Herhaal deze bewegingen totdat je ziet dat de verstopping los is gekomen. Vaak kan de blokkade dan handmatig worden verwijderd. Spoel de wc daarna goed door met heet water.

Er is ook nog de mogelijkheid om de wc te ontstoppen met een trekveer of een hogedrukspuit. Maar gebruik deze gereedschappen alleen als je 100% zeker weet wat je doet en de nodige ervaring hebt. Bij verkeerd gebruik van de trekveer kan de verstopping juist dieper in de afvoer worden geduwd of kan de trekveer de leiding en het toilet beschadigen. Een hogedrukspuit kan bij verkeerd gebruik een behoorlijk waterballet opleveren als het water met volle kracht terugkomt met de vieze resten.

Geen tip, maar een advies: Gebruik nóóit een chemisch ontstoppingsmiddel voor het ontstoppen van de wc. Deze middelen zijn zeer agressief en kunnen behoorlijke schade aanrichten aan de afvoer. Ook kunnen de bijtende ingrediënten bij direct contact met de huid een behoorlijke brandwond achterlaten. Als je het toch wil proberen, draag dan in ieder geval rubberen handschoenen en zet een mondmasker op.

​​​​​​​Hebben bovenstaande tips niet geholpen of zie je het niet zitten om het zelf te proberen, maak dan een afspraak met de professionele ontstoppingsdienst.

Hoe lost de professionele ontstoppingsdienst het op?

WC ontstoppen onder hoge druk

De ontstoppingsdienst maakt vaak gebruik van een hogedrukspuit om de wc te ontstoppen. Doordat het water onder hoge druk in de afvoer wordt gespoten, kan de verstopping losschieten en de wc weer worden doorgespoeld.

WC ontstoppen met een machinale rioolveer

Een machinale rioolveer is een ontstoppingsveer die al draaiende door de afvoer wordt gebracht. Onderweg door de afvoer verpulvert de veer alle obstakels, hierdoor komt de afvoer weer vrij en kan de wc weer worden doorgespoeld.

Een afspraak maken met de ontstoppingsdienst?

Wij begrijpen dat een verstopt toilet zo snel mogelijk moet worden verholpen en zullen een verstopping dan ook altijd als een spoedklus behandelen. Wij doen ons uiterste best om zo snel mogelijk een professionele ontstopper naar jouw adres te sturen. Voor het maken van een afspraak zijn wij bereikbaar op 085-2505217!

Wat kost het ontstoppen van de wc?

Ontstoppen.nl hanteert altijd een vast tarief voor het ontstoppen van de wc.

Deze kan je terugvinden op onze tarievenpagina.